El Canal Segarra-Garrigues tanca fins dimarts el subministrament d’aigua

A partir del dia 2 de maig es subministrarà l’aigua estrictament necessària per salvar els conreus llenyosos
L’objectiu és arribar a final de campanya amb la quantitat d’aigua mínima garantida per a la subsistència dels arbres

29 d’abril de 2023.- A causa de la situació excepcional de sequera que viu el país, la Comunitat General de Regants del Canal Segarra-Garrigues ha decidit tancar el subministrament d’aigua des d’avui fins al dia 2 de maig. A partir de dimarts s’obriran els hidrants sota petició de cadascun dels regants i aquest mateix dia s’informarà del volum màxim mensual que correspon a cada regant.

L’objectiu d’aquesta mesura és arribar a final de campanya amb la quantitat d’aigua mínima garantida per a la subsistència dels arbres, en cas de no disposar de més aportacions del pantà de Rialb, de la manera menys dramàtica possible.

El volum emmagatzemat al Sistema Oliana-Rialb, en cas de no ploure, tenint en compte el subministrament a poblacions, granges i supervivència de l’arbrat, no pot garantir cap altres ús de l’aigua. Per aquest motiu, la Comunitat de Regants del Segarra-Garrigues ha decidit tancar durant uns dies l’aigua, ja que, tot i que a dia d’avui el Segarra-Garrigues té les basses plenes, amb l’aigua de les basses ubicades des del Sector 1 al 9.2.-15 no es pot garantir la campanya íntegra de cap sector.

Actuacions límit per salvar la campanya
L’objectiu dels regants del Segarra-Garrigues és salvar els arbres donant la mínima quantitat d’aigua per garantir la seva subsistència. I per aquest motiu s’ha decidit prendre una sèrie de mesures dràstiques. A banda del tall general de l’aigua fins dimarts (excepte en el cas de les granges), no es subministrarà aigua a cap cultiu sembrat o plantat a partir del 28 d’abril.

A partir de dimarts se subministrarà l’aigua estrictament necessària per salvar els conreus llenyosos, en funció de les recomanacions de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

Cal tenir present que cada sector de reg té les seves particularitats i aquestes poden ser molt diferents, i, depenent del volum de les basses i del grau de desenvolupament del reg, la reducció d’aigua per a l’arbrat és molt variable i, en alguns casos, extrema.

Respecte a les granges, se’ls garanteix el subministrament entre maig i agost amb el mateix volum que al 2022, no superior.

A partir del dimarts 2 de maig s’obriran els hidrants sota petició de cadascun dels regants, trucant a l’empresa Aigües del Segarra-Garrigues (ASG) al número 973.50.20.20.

La Comunitat de Regants assegura que, en cas que hi pugui haver noves aportacions del Canal, aquestes s’haurien destinar a rebaixar la reducció dels pisos més afectats, amb reduccions per sobre del 70%.

Llig la notícia completa ací