La manca de pluges en l’últim any, la situació de la reserva hídrica espanyola per sota del 40% de la seva capacitat total i la llarga tradició d’escassetat d’aigua a Espanya, fan preveure que el sector agrícola es troba a les portes d’una sequera meteorològica. En aquest sentit, la reducció i millor aprofitament d’aquest recurs serà una de les claus per seguir produint panís a la Vall de l’Ebre i el reg per degoteig (superficial o enterrat) pot ser una alternativa per als agricultors que s’estiguin plantejant modernitzar els seus regadius.

Pel seu clima, Espanya és un país històricament acostumat a llargs períodes d’escassetat d’aigua i sequera en què l’agricultura es converteix en una activitat encara més incerta. A causa de la manca de pluges de l’últim any i a l’actual situació de la reserva hídrica nacional (es troba per sota del 40% de la seva capacitat total) la incertesa en la pròxima campanya de reg és més gran que en anys anteriors. En aquest sentit, la modernització de regadius pot ser clau per mantenir el cultiu de la dacsa en determinades zones de la Vall de l’Ebre, i el reg per degoteig es presenta com una opció vàlida per a territoris en què una bona gestió de l’aigua serà decisiva per treure endavant la collita.

Poc comú en la Vall de l’Ebre

El reg per degoteig en un cultiu extensiu com el panís és un sistema poc comú a Aragó, tot i que en altres zones, com Andalusia i Extremadura, compten amb una major experiència. Segons Pedro Blanco, de l’empresa Regs i Gestió “a Aragó, la superfície de panís amb reg per degoteig és baixa, però pot suposar un sistema alternatiu de cara a el futur”.

Es tracta d’un tipus de reg gairebé “de precisió” de manera que, tant si és superficial com si és enterrat és important conèixer bé el seu maneig i estar assessorat per un expert. Així mateix, l’agricultor també ha de modificar la seva forma de regar, tant pel que fa a temps, -perquè l’objectiu de l’reg per degoteig és aportar diàriament poca quantitat d’aigua a la llavor o bulb perquè es mantingui humit com per extensió, ja que les finques s’organitzen per sectors.

Reg per degoteig superficial en panís

L’avantatge més destacada d’aquest sistema és l’estalvi d’aigua, ja que es pot arribar a una eficiència d’entre 90 i 95% de el recurs. És a dir, el reg per degoteig és gairebé el doble d’eficient que el reg per inundació o per solc; un 15% o 20% més eficient que el reg per aspersió i un 5 o 10% més que el qual es realitza per pivot. Així mateix, també s’estalvia en fertilitzants, s’aconsegueix una millor ventilació de les plantes, majors rendiments de panís i reduir l’energia necessària per a regar, (el degoteig precisa de menor pressió atmosfèrica).

Segons explica Pedro Blanco, un cop feta la principal instal·lació de reg, les mànegues per al degoteig es poden estendre a el mateix temps que es sembra (sempre que la terra estigui amb saó). No obstant això, perquè les taques d’aigua arribin a totes les llavors cal modificar el marc de plantació de el panís. La canonada o “cinta” que es pot usar en el reg és similar a la que s’utilitza per al cultiu d’hortalisses. “Normalment, les gomes no donen problemes a màquines com les recol·lectores.

Però per fer els treballs de sòl posteriors a la recol·lecció es solen treure “, explica Blanco. La inversió de transformar una hectàrea de regadiu a manta a reg per degoteig s’ha de plantejar com un retorn a mig o llarg termini, ja que pot suposar entre 1.500 i 2.500 euros per hectàrea. A això, anualment cal afegir la despesa de les cinta de goma, que està entorn a uns 300 euros / ha. En contrapartida, segons Pedro Blanco de Regs i Gestió, és més fàcil obtenir collites amb un rendiment de 20.000 o 25.000 quilos per hectàrea de panís.

Reg per degoteig enterrat

A més de superficial, el reg per degoteig en el panís també pot ser enterrat, un sistema que han aplicat en algunes finques demostratives d’Aigües Segarra Garrigues.

El director d’Agricultura a aquesta empresa, Xavier Petit, explica que els avantatges d’aquest tipus de reg són diversos. D’una banda, es produeix un major estalvi d’aigua, perquè s’evita l’evaporació; per això, es pot regar en qualsevol moment del dia; la incidència de les males herbes és menor, perquè la superfície de la terra està més seca, i la necessitat d’energia pot ser inferior en el cas que es necessiti bombar l’aigua, a causa que es precisa d’una menor pressió atmosfèrica.

No obstant això, Petit insisteix que la complexitat de la instal·lació d’aquest reg és més gran, ja que cal calcular molt bé la separació entre les gomes i col·locar-les amb GPS per saber on són, una cosa molt important a l’hora de realitzar els treballs de sòl entre collites. Així mateix, també s’ha de saber el cabal del degoteig necessari per garantir que la superfície quedi ben mullada.

I a l’hora d’aplicar fitosanitaris, únicament es poden usar els de síntesi, que són els que entren a la planta directament per l’arrel. “El maneig del reg per degoteig enterrat en el panís és molt tècnic. Segons la nostra experiència, perquè funcioni bé, la instal·lació ha de ser impecable”, postil·la Petit. Per això, el tècnic d’Aigües del Segarra Garrigues conclou que “per decidir-se per la transformació d’una finca en reg per degoteig enterrat cal calcular molt bé tant l’estalvi energètic com el d’aigua”.