Aigua intel·ligent: les claus del miracle hídric israelià

Aigua intel·ligent: les claus del miracle hídric israelià

En el nostre últim post (cap a un ús circular de l’aigua) parlàvem sobre economia circular i la necessitat de reutilitzar les aigües per a garantir un regadiu productiu i sostenible. Espanya és, amb una taxa d’un 20%,és el segon país del món en reciclatge d’aigua, però encara hi ha un ampli marge per a la millora: Israel, el país pioner en el maneig intel·ligent d’aquest recurs, ha aconseguit situar-se al capdavant de l’eficiència de l’ús agrícola de l’aigua amb un rendiment del  75% per cent.

El que un territori semidesèrtic pugui oferir al món solucionis per a combatre l’escassetat d’aigua no és cap miracle, sinó el resultat de la capacitat i la determinació de donar resposta a una necessitat real i apressant amb una aposta forta per la recerca i el desenvolupament i una inversió constant en infraestructures hídriques. Aquestes són algunes de les claus de l’èxit del model israelià.

  1. Dessalinització. Israel compta amb diverses plantes dessalinitzadores d’aigua de mar per osmosi Inversa (SWRO) que produeixen dos terços del total d’aigua potable del país. Entre elles es troba Sorek, la més gran del món, capaç de generar 100 milions de metres cúbics a l’any.
  2. Una xarxa d’aigua intel·ligent. La xarxa hídrica israeliana compta amb infraestructures dissenyades per a maximitzar l’estalvi d’aigua, recuperant el 68% dels efluents i reutilitzant-los per a l’agricultura, així com tractant el 32% de les aigües de deixalla. Així mateix, s’optimitza la distribució de l’aigua al llarg del territori, transferint-la des de la fèrtil regió nord a les zones àrides del sud.
  3. Reg per degoteig. Els sistemes d’irrigació per degoteig que Israel ve desenvolupant des dels anys 60 li han permès incrementar anualment el seu rendiment agrícola i reduir al mateix temps el seu consum d’aigua. D’aquesta manera, les collites del país han aconseguit la taxa més alta del món de producció per unitat d’aigua.
  4. Innovació tecnològica. Des de fa anys, empreses establertes i joves startups del país vénen creant i exportant solucions innovadores per a la gestió de l’aigua, des del tractament biològic de les aigües residuals fins a l’aplicació de les noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació al reg intel·ligent.

És així com, en tot just tretze anys, Israel ha obrat el “miracle” de convertir l’escassetat en abundància, arribant a ser líder mundial en matèria d’aigua. I, encara així, els experts afirmen que la brutal sequera dels últims quatre anys està fent perillar de nou les reserves d’aigua del país. El que ve a demostrar que, enfront del desafiament del canvi climàtic, hem de continuar apostant per la innovació, la recerca i el desenvolupament d’alternatives sostenibles i intel·ligents per a l’aprofitament de l’aigua.

2019-08-19T13:11:58+02:00
Go to Top