ASG

Esteu aquí

Afegeix un nou comentari

Agricultura de precisió, la clau del nostre futur

Cos de la noticia: 

Segons un informe de la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura) publicat en 2015, l'any 2050 la població mundial haurà superat els 9.000 milions d'habitants, 6.000 milions més que fa cinquanta anys. Aquest és el gran desafiament a què s'enfronta l'agricultura al segle XXI: alimentar una població en constant creixement fent ús d'uns recursos cada vegada més escassos.

L'impacte de les últimes sequeres i la progressiva reducció de la terra cultivable ens demostren que els recursos naturals no són suficients per garantir el futur de l'agricultura. Però per sort, comptem amb un altre recurs que està en constant desenvolupament i que ens permetrà fer front a aquests canvis: la tecnologia. Impulsar l'ús d'aquesta per a la millora de la productivitat en l'agricultura és un dels objectius que s'ha proposat la Política Agrària Comuna (PAC) fins al 2020.

Si les noves tecnologies estan ajudant a crear ciutats intel·ligents, la seva aplicació als nostres cultius està donant lloc a una agricultura intel·ligent, que incrementa la producció alhora que redueix els recursos necessaris i els seus costos. Es tracta d'una veritable revolució tecnològica en aquest camp, l'última des de la mecanització, que té nom propi: agricultura de precisió.

L'agricultura de precisió utilitza les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) per permetre un control mil·limètric sobre la gestió dels nostres cultius. Així, l'agricultor del segle XXI ja no depèn tan sols de la seva experiència i els seus coneixements: ara té a la seva disposició eines que analitzen les diferents variables agronòmiques que afecten les seves terres i l'ajuden a prendre decisions per maximitzar el seu rendiment.

Què passa, llavors, quan el big data, la robotització i la intel·ligència artificial arriben als nostres camps? Drons i sensors s'encarreguen de "mapejar" el terreny, recopilant una gran quantitat de dades rellevants: des dels nivells d'humitat del sòl fins a la temperatura, passant per l'estat de salut de les plantacions. Aquestes dades són analitzades en temps real al "núvol", on, a través de càlculs matemàtics, el sistema determina de manera precisa les necessitats específiques de fumigació, nutrició i irrigació dels cultius. Finalment, aquesta informació es tradueix en instruccions que una maquinària agrícola autoguiada s'encarregarà de dur a terme.

És així com les noves tecnologies ens permeten treure el màxim partit a cada hectàrea de terreny, augmentant la nostra producció alhora que gestionem eficaçment el consum d'aigua, energia i pesticides. Si, com dèiem al principi, la clau del nostre futur està en ser capaços de produir més aliments amb menys recursos, podem afirmar que l'agricultura de precisió és el camí cap a un model agrícola sostenible i respectuós amb el medi ambient.

Miquel Galvarriato, President ASG.

Publicat a Diario Expansión 30/01/18

Categoria:

Imatge: 

Agricultura